Élesedik a verseny a távközlésben

A Vodafone Magyarországon ma az egyedüli olyan mobilszolgáltató, amely rendelkezik az 5G kereskedelmi használatára alkalmas frekvenciával. A technológiai forradalom mellett új piacra is be szeretne törni a vállalat a portfóliója szélesítésével, egyebek között a UPC megvásárlásával. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese szerint az akvizícióra a jövő év közepén bólinthat rá az Európai Bizottság.

Ma milyen hálózatokon futnak az 5G-re tervezett eszközök?

Az 5G előfutára a szűk sávú IoT, most ezen a hálózaton működnek például az V. kerületi és a székesfehérvári parkolószenzorok. De ahogy jönnek az 5G-s frekvenciák, és egyre növekszik majd a kapcsolt eszközök száma, elsőként egyebek között az ipari IoT-megoldásokat tehetjük át 5G-s frekvenciára. Már rendelkezünk 3500 megahertzes frekvenciával, de továbbiakra is szükségünk lesz az 5G-hez. Ennek már sok használati lehetőségét teszteljük. A technológiai forradalmat az jelenti, hogy az 5G által valós időben kommunikálhatnak a különféle eszközök, késleltetés nélkül, akár tömeges mennyiségben is.

Mindez hogyan alakítja majd át a mindennapjainkat?

Elsősorban a gépek közötti kommunikációban okoz óriási változást, ami ezért a gazdaságban, az iparban, a gyártásban, a mezőgazdaságban és az oktatásban mutatkozhat meg először. Természetesen lesznek 5G-s telefonok is, amelyeknél a le- és feltöltési sebességben, hangminőségben óriási javulás lesz, de ezt szerintem behatárolják az emberi észlelés korlátai. Ha valaki belép egy szobába, és felkapcsolja a lámpát, akkor az érdekli, hogy működik-e vagy nem. Az már kevésbé, hogy 60 vagy 80 wattos izzó adja-e a fényt. Tehát a felhasználóknak főleg az a fontos, hogy működik-e az internet a telefonon, vagy sem. Egy önvezető autónál viszont egyáltalán nem másodlagos a sebesség, mert egy közlekedési balesethez elég 2 másodperc késedelem és pár centi csúszás.

Mekkora beruházásokra van szükség, hogy Magyarország felvehesse a nemzetközi versenyt az ezen a térén?

Százmilliárdos nagyságrendűre. A jövő évi pályázaton kell még 5G-s frekvenciát vásárolnunk, és ki kell építeni azt az aktív és passzív hálózati rendszert, amelyen majd működik. Bizonyos frekvenciákhoz új típusú antennákra is szükség lesz, szenzorokat kell kiépíteni, valójában majdnem annyifajta eszközre lesz szükség, mint ahányféle használata lesz az 5G-nek. A teljes rendszer kiépítéséhez partnerek is kellenek, sőt iparágaknak kell összefogniuk. Magyarországnak az unió többi államaival, valamint az Egyesült Államokkal és Kínával is versenyeznie kell. Az a cél, hogy Európa öt vezető országa között legyünk. Európai viszonylatban eddig ugyanott tartunk, mint a többi ország, mindenhol mostanában zajlanak a frekvencia-árverések, és a hálózatok kiépítése is most kezdődik.

Élesedik a verseny a távközlésben was last updated December 3rd, 2018 by Pannon Antenna
« Vissza a hírekhez