Exkluzív: Indul a kereskedelmi 5G-szolgáltatás a Vodafone-nál

Két hét múlva hivatalosan is kezdetét veszi az 5G-korszak Magyarországon az első kereskedelmi konstrukció megjelenésével. Az új generációs hálózatot elsőként a Vodafone Magyarország kapcsolja be, Budapest szívében.

Az első kereskedelmi szolgáltatás bevezetésével két hét múlva hivatalosan is megkezdődik az 5G-korszak Magyarországon: A Vodafone Magyarország meglévő frekvenciakeretét felhasználva október 17-én élesíti az első 5G-s állomásokat hálózatán – tudta meg a HWSW névtelenséget kérő iparági forrásból. A brit tulajdonú multi hónapok óta készül a kereskedelmi rajtra, és mivel versenytársaival ellentétben nem kell megvárnia az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság várhatóan hónapokat csúszó frekvenciaaukciójának végkimenetelét, az országban elsőként indíthat kereskedelmi 5G-szolgáltatást.

Három éve van hozzá spektrumuk

A Vodafone az egyike annak a két magyar, saját infrastruktúrával rendelkező operátoroknak (a másik cég a DIGI), melyek az NMHH 2016-os frekvenciapályázatán – mai viszonyok közt nevetséges összegért – frekvencialicenchez jutott a 3,6 GHz-es frekvenciasávban, melyet azóta “úttörő 5G sávnak” is neveznek. Nem véletlenül, ez a polgári célra használható spektrum alkalmas ugyanis a leginkább arra, hogy a legforgalmasabb helyeken nagy kapacitású 5G-s cellákat üzemeltethessenek vele a szolgáltatók, ezzel – szigetszerű jelleggel – jelentősen csökkentve a hálózat (túl)terheltségét a legforgalmasabb időszakokban.

Exkluzív: Indul a kereskedelmi 5G-szolgáltatás a Vodafone-nál was last updated October 3rd, 2019 by Pannon Antenna
« Vissza a hírekhez