Harcra készülnek a magyar távközlési cégek

Hazánk összes nagy távközlési cége egymást böködte és piszkálta a siófoki Internet Hungary konferencia keddi záró beszélgetésén, és arra igyekeztek választ adni, hogy hová vezet ez a sok összeolvadás, amelyben a telefont, tévét, internetet és mobil szolgáltató Telekom mellé felzárkózik majd kínálatban a Vodafone és a UPC párosa, valamint harmadikként az Invitelt felhabzsoló és saját mobilhálózatot építő Digi. Kissé hiányoltam a színpadról a szélessávú netezés hőskorszakának heves csatáit, amikor az alternatív szolgáltatók és a kvázimonopol Matáv közötti érvelésbe kisebb bazmegolások is becsúsztak, de azért most is élvezet volt hallgatni a cégek képviselőit:

ZAJLIK AZ ÚJ POZÍCIÓK ELFOGLALÁSA, ÉS A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN A HÁBORÚ ELKEZDŐDIK.

Ezt Budai J. Gergő, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese ejtette ki a száján, miután elmondta, hogy „olyan a helyzet, mint amikor a Honfoglalóban elfoglaljuk a vármegyéket, és aztán elkezdünk a szomszédos területekre betörni.”

Bármennyire is szembetűnő most a nagyobb cégek összeolvadásával járó piaci konszolidáció, ez a folyamat már régóta zajlik. Tíz évvel ezelőtt több száz vállalkozás volt a távközlésben, ma ennek a töredéke – mutatott rá a Digi képviseletében Cserép Gergely. És ha hihetünk a megszólalóknak, a folyamat messze nem ért véget.

Eddig arról szólt a távközlési piac, hogy miként tudjuk megtartani az ország versenyképességét, de ma már a régió, Európa versenyképességét kell megtartani az USA-val és még inkább Ázsiával szemben – fejtette ki Kövesi Gabriella, a Telekom szabályozási igazgatója. Muszáj az infrastruktúrát kiépíteni, és korlátozott mennyiségű vállalat tud majd megfelelő intenzitású és minőségű versenyt folytatni egymással – mondta a Telekom szakértője.

Az ötödik generációs 5G mobilhálózatok kiépítése sem teszi kifizetődővé a nagy párhuzamosságot, mert az új szolgáltatáshoz sokkal sűrűbb hálózatot kell majd kiépíteni – tette hozzá Schneider Henrik, az Antenna Hungária műsorterjesztés és média üzletágvezetője.

Harcra készülnek a magyar távközlési cégek was last updated October 1st, 2018 by Pannon Antenna
« Vissza a hírekhez