Külön cégbe szervezi adótornyait a Vodafone

Összes európai piacán egyetlen, közös cégbe szervezi ki a Vodafone Csoport saját adótornyait (a bázisállomások passzív elemeit), a hálózat egy részét pedig a piaci helyzettől függően kész értékesíteni – jelentette be a cégcsoport vezetése pénteken.

Önálló cégbe szervezi ki a Vodafone Csoport az európai leányvállalatoknál működő passzív bázisállomás-elemeket, vagyis jellemzően magukat az oszlopokat (tornyokat), áramellátó komponenseket és az aktív elemek elhelyezésére szolgáló szekrényeket, konténereket – jelentette be a távközlési óriás pénteken. A lépés amellett, hogy elősegítheti az 5G-s hálózatok kapcsán egyre több országban előtérbe kerülő hálózatmegosztási konstrukciók elterjedését, jelentős anyagi előnnyel is járhat a világ második számú mobilszolgáltatója számára.

Az új cég, melyet a Vodafone egyelőre csak “TowerCo” néven említ, 2020 májusában kezdheti meg a működését, Európa legnagyobb, független mobil adótorony-hálózatának tulajdonosaként és üzemeltetőjeként. A társaság a Vodafone Csoport 10 európai leányvállalatának (köztük a Vodafone Magyarországgal) tulajdonában lévő, jelenleg mintegy 61700 állomás passzív elemeit veszi át és üzemelteti majd a jövőben. A cégcsoport a tervek szerint a következő másfél évben különböző módokon igyekszik majd árbevételt generálni a TowerCo-n keresztül, így a passzív elemek európai szintű bérbeadásán túl felmerült az új vállalat tőzsdére vitele, ezzel párhuzamosan pedig a kisebbségi tulajdon értékesítése is – akár több potenciális vásárló számára.

Külön cégbe szervezi adótornyait a Vodafone was last updated July 30th, 2019 by Pannon Antenna
« Vissza a hírekhez