Már 2022-ben nyugdíjazhatják a 3G-s hálózatokat

Akár két év múlva lekapcsolhatják a magyar mobilszolgáltatók a 3G-s hálózataikat, így az új generációs, 5G-s technológia megjelenésével a főként hangszolgáltatásokra használt 2G, az adat és hangszolgáltatásra egyaránt rendszeresített 4G hálózatok közül kiesik a mára gyakorlatilag teljesen helyettesíthető köztes lépcső.
A hazai 3G-s mobilhálózatok lekapcsolásáról egyeztethetnek a nagy piaci szereplők és a hatóság a hetekben, annak érdekében, hogy koordinált módon, a lakosságnak minél kisebb fejtörést okozva szűnhessen meg az itthon idén 15 éves múltra visszatekintő hálózati technológia. A Digitrendi értesülései szerint a felek erről szóló szándéknyilatkozata, illetve iparági megállapodása január végén önthet végleges formát, a fő kérdés pedig ezt követően az, hogy a tervezett lekapcsolásig hogyan kerüljön minden, jelenleg kizárólag 2G-s és 3G-s mobillal rendelkező előfizető kezébe olyan készülék, mely a modernebb hálózatokra is képes csatlakozni.

A mobilszolgáltatók jelenleg a 900 és a 2100 MHz-es frekvenciasávokban üzemeltetnek 3G-s hálózatokat eltérő kapacitással, a spektrum jelentős részét ugyanakkor már most átcsoportosították a cégek a modernebb technológiák számára. A 900 és az 1800 MHz-es sávokban akár már idén új értékesítési folyamat indulhat, hiszen a szolgáltatók részére kiosztott licencek 2022-ben lejárnak (a 2100-as licenceket 2027-ig hosszabbították meg az operátorok), így könnyen lehet, hogy ehhez kötődik majd valamilyen formában a lekapcsolási folyamat.

Már 2022-ben nyugdíjazhatják a 3G-s hálózatokat was last updated January 20th, 2020 by Pannon Antenna
« Vissza a hírekhez