Köszönjük, egyelőre jól elvagyunk a 4G-vel

Az első 5G-s kereskedelmi hálózatok idén elindulnak, hangsúlyozottan a 4G-s hálózatok egyfajta evolúciójaként, feladatuk pedig, hogy a következő években, évtizedekben jelentkező, óriási vezeték nélküli adatforgalmi igényt kielégítsék, egyben tehermentesítsék a rosszabbul skálázódó, kevésbé hatékony spektrumfelhasználást biztosító előző generációs hálózatokat.
Miközben egyre-másra jelennek meg a hírek a világszerte induló 5G-s hálózatokról, a mobilszolgáltatók pedig ezzel párhuzamosan mind beszállítópartnereik felé, mind a frekvencialicenceket kiadó államok felé elköteleződnek, a potenciális felhasználók fejében még mindig sok a kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy az új technológia bevezetése milyen előnyökkel is jár majd a számukra. Erre kíván választ adni a crowdsourcing alapon működő OpenSignal egyik legújabb kutatása, mely a felhasználói adatok elemzése alapján a 5G-ben rejlő lehetőségeket vázolja fel, pusztán az okostelefon-felhasználók szemszögéből.

Nem csak a térerő számít

A mobilinternet – generációtól függetlenül – korlátos, megosztott infrastruktúra, ebből adódóan időszakosan vagy földrajzi elhelyezkedéstől függően változhatnak a felhasználói végpontokon tapasztalt sebességparaméterek, melyek meghatározzák összességében a szolgáltatók által előszeretettel emlegetett “felhasználói élményt”. Az elérhető sávszélességről, illetve szolgáltatásminőségről a felhasználók számára a legtranszparensebb módon a készüléken látható, aktuális térerő-állapotot mutató ikon ad tájékoztatást, de tökéletes rádióvételi körülmények közt is belassulhat a mobilnet a csúcsidőszakokban, vagy olyan helyszíneken, ahol jellemzően nagyobb tömegek csatlakoznak egyszerre az adott cellára.

A hálózatok időszakos terheltségéről jó képet ad az OpenSignal említett felmérése, mely azt igyekszik kimutatni, hogy egy adott ország hálózatán, hálózatain a csúcsidőszakban tapasztalható sebességparaméterek (jellemzően a letöltési sebesség) hogyan viszonyulnak az üresjárati időszakokhoz. Az angol cég független, felhasználói mérések alapján készített különböző rangsoraiban Magyarország jellemzően előkelő helyen foglal helyet, melyre korábban már több helyi szolgáltató is igyekezett felhívni a figyelmet – nincs ez másként most sem, a magyar hálózatok összességében a világ tíz legjobbja közt vannak, egyedüliként a régióból.

Köszönjük, egyelőre jól elvagyunk a 4G-vel was last updated March 5th, 2019 by Pannon Antenna
« Vissza a hírekhez