A pénz ma a szó szoros értelmében többet ér, mint amennyit a jövőben fog, legalábbis, ha arról beszélünk, hogy mi mindent vásárolhatunk ugyanazért az összegért. Nem is olyan régen, 1985-ben még panaszkodtunk, ha 1.20 dolláért kellett tankolnunk a 8.300 dollárt érő autónkba, azért, hogy legugorhassunk az ABC-be egy liter 2.25 dolláros tejért. Ma egy liter tej 3.67 dollárba kerül, és boldogabbak vagyunk, mint valaha, ha 2.50 dolláért tudunk tankolni, és az új autónk csak 32,500 dolláros terhelést jelent a bankszámlánkon. Mindezért főként az infláció felelős.

Persze nem okolható egyedül az infláció az áremelkedésért, és önmagában nem magyarázza azt sem, hogy 1985-ben egy átlagos ház San Franciscoban 140,000 dollárba került, míg ma egy átlagos méretű lakás a városban 1.36 millió dollárt ér! Számtalan oka van annak, hogy bizonyos idő elteltével a költségek ugrásszerűen megnőnek, beleértve a népességnövekedést, a világban zajló eseményeket, az erőforrások csökkenését, egyéb természetes jelenségeket vagy épp a technológia fejlődését.

 

A vásárlóerő mellett a pénz jelenlegi értékének a nagyságát az is jól mutatja, hogyan használhatjuk fel ma arra, hogy tovább növeljük az értékét. Gondoljunk csak bele, mit történne, ha egy átlagos kamatozó bankszámla helyett időkapszulába helyeznénk egy dollárt. Harminc év múlva az időkapszulában lévő dollár szinte őskori maradványnak számítana, de még mindig pontosan egy dollárt érne (bár valószínűleg már csak egy szem rágót tudnánk venni belőle), míg annak a dollárnak az értéke, amit a bankba tettünk, a többszörösére nőne ennyi idő alatt. Ez csak egy egyszerű példa arra, hogy mit jelent a kamatos kamat, de akár ennél is értékesebbé tehetjük a dollárunkat, ha kifizetjük vele az adósságunkat, befektetünk egy új üzletbe vagy például ingatlant vásárolunk.

Ha a következő tíz, húsz vagy harminc évben az előre meghatározott összegű bérleti díjakra várunk, hasonlóan cselekszünk, mintha az időkapszulába zárt pénz kibontását várnánk. Gondoljunk csak bele, mennyit ér majd akkor ugyanaz a bérleti díj? Mekkora vásárlóerővel bír majd, és hány befektetési lehetőség csúszik ki a kezeink közül az évek során?

Nos, Ön mit tenne, ha lehetősége lenne arra, hogy még ma kinyissa az időkapszulát?