Központi erőforrások

Sok ingatlantulajdonosnak úgy tűnhet, a vezeték nélküli hálózati iparágnak saját szókincse van – íme, néhány kulcsfontosságú alap szó, amit jó, ha ismer.

Bázisállomás

A bázisállomás rádiótechnikai berendezések összessége, mely magában foglalja az antennát, az antennatartó szerkezetet és azokat a berendezéseket, melyek az antenna működését biztosítják. Ezek az adó-vevő berendezések továbbítják a mobilhálózat működéséhez elengedhetetlen elektromágneses hullámokat.

Bérleti Szerződés

Olyan szerződési forma, amelynek során a Bérbeadó a területet időlegesen a Bérlő használatába adja bérleti díj ellenében.

Co-location / Betelepülési díj

Bérleti díj, amit azok a szolgáltatók fizetnek az ingatlantulajdonosnak, akik egy másik szolgáltató által birtokolt bázisállomáson szeretnék felépíteni az antennájukat vagy egyéb kommunikációs eszközüket.

Változók

A bérleti szerződésben foglalt feltételek, hogy mikor és milyen mértekben emeli a szolgálató a bérleti díj összegét, általában százalékos arányban határozzák meg, fix időközönként.

Elővásárlási jog

Bérleti szerződésben foglalt feltétel, ami jogot ad a szolgáltatónak arra, hogy a harmadik fél által felajánlott összegért megvásárolja a bérelt területet.

Tulajdont terhelő szolgalmak

Harmadik fél részére szóló felhatalmazás, ami lehetővé teszi, hogy a felhatalmazott bizonyos esetben mások tulajdonába tartozó területet (például utakat) is használhasson telekommunikációs célokra.