Az 5G világszintű bevezetése

Mit jelent ez a távközlési ipar számára?

„2025-re az 5G hálózatok valószínűleg a világ lakosságának egyharmadát fogják lefedni. A mobiliparra és ügyfeleire gyakorolt hatása mélyreható lesz – jelentette ki a The GSM Association iparági szervezet, amely világszinten képviseli a mobilhálózatok üzemeltetőit. Az 5G sokkal többet jelent, mint a technológiák új generációja, valójában lehetővé teszi az emberek számára, hogy egyre inkább kapcsolódjanak egymáshoz. Az 5G lehetőséget ad hogy, az azt befogadó mobiltelefon hálózatok jobb helyzetben legyenek azért, hogy a következő évtizedben megváltoztassák a vásárlói élményeket, legyen az üzleti vagy általános társadalom. Az 5G rendkívül nagy sebességet, nagyon alacsony késleltetést és jobb sávszélességet biztosít, emellett a hálózatok teljesítménye megengedi a fogyasztó személyes igényeinek kielégítését személyre szabott megközelítéssel.

Az új technológia bevezetése bármely országban jelentős tőkebefektetés, eddig sok helyen a mobilszolgáltatók az 5G szabvány első verzióját egyetlen vezeték nélküli 5G frekvenciasáv használatával vezették be. Más szolgáltatók előreléptek azzal, hogy több spektrumú sávon kínálják az 5G-t, illetve mmWave technológiákat használnak az igazán gyors sebesség biztosítására. A világ egyes részein – például Észak-és-Dél-Amerikában valamint Délkelet-Ázsiában- a mobilszolgáltatók korlátozott számú, 5G-re alkalmas változatait építették ki.

A Tech Central egyik cikkében dokumentálja, hogy Európa jelentősen lemaradt a globális 5G versenyben: “Továbbra is a 4G marad a domináns mobilhálózati technológia a legtöbb régióban, amely a mobil -előfizetések 78% -át teszi ki Nyugat-Európában, 80% -át az Öböl-menti országokban, 83% -át Északkelet-Ázsiában, és 89% -át Észak-Amerikában. Közép-és Kelet-Európában az előfizetések csupán 50%-a teszi lehetővé a 4G technológiát, 36% pedig továbbra is 3G-t használ.” Mivel azonban a vállalkozások gyorsabban és több adatot termelnek és inkább a technológiai oldal felé hajlanak, továbbra is az internethez csatlakoztatott technológiára, más néven a dolgok internetére (IoT) fognak támaszkodni.

Ezt szem előtt tartva nyilvánvaló, hogy az 5G képes lesz segíteni a közelgő kihívásokban, amelyeket ezek a társadalmi változások jelentenek. A jelenlegi igények kielégítése érdekében gyorsabb és megbízhatóbb internetkapcsolatra lesz szükség, különösen a távközlés területén. Az 5G globális szintű bevezetésével a közeljövőben nyilvánvaló, hogy átveszi majd a hálózati kapcsolat régi generációját azáltal, hogy folytatja az új technológiák, például a felhő alapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia, az intelligens városok és a jövőbeli technikai törekvések áramellátását. Jelenleg sok internet- és távközlési szolgáltató építi ki az 5G infrastruktúráját.

A Forbes egyik cikkében azt olvashatjuk, hogy a technológiai szakértők szerint az 5G lényegesen gyorsabb feltöltési és letöltési sebességgel forradalmasíthatja életmódunkat és munkánkat.” A Covid-19 járvány világszerte életmódbeli változásokat hozott az emberek életébe, így az 5G hasznos kiegészítő lesz azok számára, akik továbbra is otthonról dolgoznak. Az 5G által biztosított nagy sebességű vezeték nélküli internet pozitív hatással lesz az emberek munkájára és életminőségére. Az 5G már világszerte számos iparágban játszik szerepet és ez a jövőben is így lesz. Azonban az 5G széles körben történő bevezetése 2025-ig nem várható, ami azt jelenti, hogy jelenleg a 4G-t láthatjuk túlnyomó többségben. “Bár az 5G iránti kereslet még mindig lendületet gyűjt, a 4G továbbra is a vezeték nélküli ökoszisztéma fontos része marad” – mondta John Hayduk, a Tata Communications COO igazgatója. „Várható azonban, hogy 2025-re ahogyan az 5G előtére kerül, a 4G beruházásai és innovációi lelassulnak. Ezzel párhuzamosan a régebbi 2G és 3G rendszerek kezdenek majd teljesen eltűnni az egyes piacokról.”