Mit jelent a bázisállomás bérleti szerződésének megvásárlása?

  • A vezeték nélküli szolgáltatók általában olyan területen építenek bázisállomást, ahol nem rendelkeznek tulajdonjoggal, így a legtöbb esetben bérleti szerződést kötnek az ingatlantulajdonossal, aki bérbeadja az adott területet. A szolgáltatók jól járnak, mert területvásárlás nélkül bővíthetik a hálózatot, az ingatlantulajdonos számára pedig rendszeres bevételi forrást jelent a szerződés.

  • A bázisállomás bérbeadási jogának megvásárlása egy egyszeri, nagy összegű kifizetést jelent, amely során a tulajdonos átruházza a bázisállomás bérbeadási jogát cégünk részére. Az átruházás kizárólag az adott állomás helyére vonatkozik.

  • Bár a helyszín az egyik legfontosabb tényező az ár megállapításánál, számos egyéb faktor is közrejátszik a díjszabásban. A bérleti szerződésben rögzített feltételek, más szolgáltatók jelenléte az adott területen, a kamatlábak, a pénz időértéke, és persze a bérleti díj, mind szerepet játszanak az értékbecslés során.

A bérleti szerződés megvásárlása nem új koncepció

A bázisállomások bérbeadási jogának megvásárlásával a 2000-es évek elején kezdtek foglalkozni, a piac pedig azóta is folyamatosan növekszik. Az APWireless több ezer tulajdonossal és több mint 80 szolgáltatóval kötött már üzletet Európában, Ausztráliában, valamint Észak- és Dél-Amerikában.