GYIK: Gyakran ismételt kérdések

Mit vásárol meg pontosan a Pannon Antenna?

A mobiltorony vagy tetőantenna bérleti díjának átvételére való jogot vásároljuk meg határozott időre, egyéb korlátozott jogokkal kiegészítve (amik biztosítják a bérleti díj átvételét).

A bérleti szerződés részünkre történő átruházása többféleképpen történhet:

1. a bérbeadási jog átruházásához szükséges minimális terület megvásárlása,

2. a bázisállomás alatti területre vonatkozó térben és időben korlátozott használati/haszonélvezeti jog alapítása.

Mennyit fog fizetni a Pannon Antenna a bérleti jogért?

A kifizetés mértéke függ a bérleti díj nagyságától, a vezeték nélküli szolgáltatótól, az adótorony vagy tetőantenna elhelyezkedésétől, a jogok átruházásának az időtartamától és számos más tényezőtől, ami szerepet játszik a kockázatbecslésben.

Nem keresnék többet, ha megtartanám a bérleti szerződésem?

Ez attól függ, hogy mire szeretné használni vagy hogyan szeretné befektetni a pénzét, illetve attól is, hogy az adott szolgáltató tervezi-e a jövőben a bérleti díj csökkentését vagy a bázisállomás megszüntetését. Ha változatlanok maradnak a feltételek, a haszon akkor is csak hosszú távon, kis összegekben fog befolyni, szemben egy jóval magasabb, egyösszegű és azonnali kifizetéssel – a legtöbb esetben ez a döntő érv a bérleti jog eladása mellett. Ha szívesen olvasna néhány befektetési lehetőségről.

Mi történik, ha a szolgáltató felbontja a szerződést vagy nem fizet bérleti díjat?

Ön akkor is megkapja a teljes összeget, amit cégünk felajánlott, ha a szolgáltató megszünteti a szerződést az együttműködés ideje alatt. Más szóval, a bérleti jogok megvásárlásával a Pannon Antenna feltétel nélkül átvállalja a szerződéssel járó kockázatokat, Önt többé nem terhelik azok.

Ha felmondhatják a bérleti szerződésem, miért akarják megvásárolni?

A legtöbb bázisállomás-tulajdonos számára a bérleti szerződés egy „mindent vagy semmit” üzlet, hiszen vagy megkapják a bérleti díjat vagy nem. Ezzel szemben a Pannon Antenna egy egész portfóliót menedzsel, ahol egyetlen bázisállomás kiesése nem jelent nagy veszteséget. Éppen ezért a Pannon Antenna képes átvállalni a szerződés felmondásával járó kockázatokat, és egy magas, egyösszegű kifizetést ajánl a bérleti jog átruházásáért. Az együttműködés során a jövőbeni bérleti díjakat is megelőlegezzük és egyösszegben kifizetjük, természetesen kedvezményes áron, az esetleges megszüntetéssel kapcsolatos pénzügyi kockázatokat figyelembe véve.

Felmondhatják-e a szolgáltatók a saját akaratuk szerint a szerződésemet?

A szerződésben leírtaktól függően számos okra hivatkozhatnak a szolgáltatók, ha fel akarják bontani a szerződést (a legtöbb esetben 30-90 napos határidővel teszik ezt). Éppen ezért a bérleti díjból származó bevétel például nem lehet fedezet egy banki kölcsönnél, és ezért fontos a Pannon Antenna számára is, hogy a bázisállomás megszüntetésével kapcsolatos kockázatot a teljes portfólióban tudja elosztani.

Engedélyezi ezt a tranzakciót a bérleti szerződésem?

A bázisállomások bérleti szerződésének megvásárlása vagy más néven az előtörlesztés egy általánosan elfogadott és a földhivatal által rögzített folyamat a világ minden területén. Abban az esetben, ha a bérlőnek elővásárlási joga van, előfordulhat, hogy szükség van a jóváhagyására, de alapvetően nem kell az engedélyét kérni.

Ha több bérlőm is van, mindenkire vonatkozik a kivásárlás?

A folyamat csak azokra a szolgáltatókra vonatkozik, akiknek a szerződését szeretné eladni. Ha az adótorony vagy tetőantenna bérleti szerződése megfelel az elvárásainknak, a Pannon Antenna egy személyre szabott ajánlatot készít Önnek, ami meghatározza az eladás folyamatát.

Ha a bérleti szerződést készpénzre váltom, továbbra is birtokolhatom az adott területet?

Adásvétel esetén nem, a korlátozott használati/haszonélvezeti jog alapítása esetén a Pannon Antenna kizárólag a bázisállomással kapcsolatos bérbeadási jogokat és kötelezettségeket vásárolja meg. Ha a kivásárlási periódus véget ér, a bérleti díj átvételének joga visszaszáll Önre.

Mi történik, ha eladom az ingatlanom?

Ön szabadon, minden korlátozás nélkül eladhatja az ingatlanját, megtartva a bérleti szerződés eladásáért járó teljes összeget. Attól a pillanattól fogva, hogy a tranzakciót rögzíti a helyi földhivatal, a szerződés érvényes és tovább száll az új tulajdonosra, beleértve a bérleti díjak átvételére való jogot (a kivásárlási periódus lejártát követően).

Mennyi idő alatt kapom meg a pénzemet?

Az eladási folyamat egyszerű és átlátható: a kifizetés időtartama viszont nagyban függ attól, hogy milyen hamar tudja bemutatni a szükséges dokumentumokat. Amint kézhez kapjuk az érvényes, aláírt megállapodást, a legtöbb esetben 30-90 napon belül utalni tudjuk az összeget.

Hogyan keres pénzt a Pannon Antenna?

A megvásárolt területekkel járó kockázatért cserébe a befektetés ésszerű megtérülését várjuk, de ezt a hozamot csak akkor tudjuk elérni, ha az adott bázisállomás szerződése kitölti a teljes kivásárlási periódust. Minden évben tudjuk, hogy el fogjuk veszíteni a helyszíneink bizonyos százalékát, a különböző összevonásoknak, konszolidációnak vagy éppen a technológiai változásoknak köszönhetően. Ezeken a bázisállomásokon valóban pénzt veszíthetünk, de a portfóliónk teljes optimalizálásával összességében nyereséges az üzleti modell.

Mi történik az adótoronnyal, miután megvásárolták a bérleti jogot?

Alapvetően nem sok minden változik, miután a tranzakció lezárul, és megkapjuk a bérbeadási jogot, tájékoztatjuk a szolgáltatót arról, hogy más lett a bázisállomás alatti terület tulajdonosa. Attól a pillanattól fogva, egészen a kivásárlási periódus végéig cégünk egyeztet a szolgáltatóval a bázisállomás üzemeltetésének pénzügyi hátteréről. Természetesen Önnel is együttműködünk, ha például bázisállomás látogatást kell tartani, vagy egyéb munkálatokat terveznek, illetve, ha más szolgáltatók is érdeklődnek a terület iránt.

Hogyan fogjak hozzá?

A Pannon Antenna először egy értékbecslést készít, hogy felmérhessük, megfelel-e a bázisállomás az előírt követelményeknek. Vegye fel velünk a kapcsolatot emailben, vagy keresse telefonon a szakértőinket! Lépjen kapcsolatba velünk