Blog

Mobiltoronybérlet kivásárlása: feltételek

Biztosan tudja már, milyen előnyökkel jár a mobiltoronybérlet kivásárlása* az ingatlanán lévő bázisállomásért cserében, de szeretné pontosan tudni, mit tartalmaznak a tényleges feltételek? Ön már aláírta a szerződést a Pannon Antenna vállalattal, vagy még mindig azon gondolkozik, vajon ez-e a helyes döntés, a mobiltoronybérlet kivásárlására vonatkozó feltételek részletes megismerése bizonyára megnyugtatja majd.

Olvass tovább…

Bérlés során használt szakkifejezések

Egy adótorony vagy tetőantenna bérlése esetén, mint bérbeadó, fontos tisztában lenni a bérlet struktúrájával és terminológiájával. Ebben segítünk mi Önnek, bár a teljes terminólógiát lefedni nem áll módunkban, azonban a bérleti- és egyéb használatot biztosító szerződéseikben leggyakrabban előforduló kifejezések jelentését és mögöttes tartalmát gyűjtöttük össze az Önök számára. Számos bérleti szerződés átnézése után úgy gondoltuk, hogy a következő leggyakrabban használt kifejezéseket emelnénk ki: szolgalom, használat, időtartam, megszüntetés, bérleti díj, adók, közművek, kártérítés és biztosítások, szerződésszegés, engedményezés és albérlet, elővásárlási jog, és módosítás.

Olvass tovább…

Egy dollár többet ér ma, mint holnap – a pénz időértéke anyagi szempontból

A pénz ma a szó szoros értelmében többet ér, mint amennyit a jövőben fog, legalábbis, ha arról beszélünk, hogy mi mindent vásárolhatunk ugyanazért az összegért. Nem is olyan régen, 1985-ben még panaszkodtunk, ha 1.20 dolláért kellett tankolnunk a 8.300 dollárt érő autónkba, azért, hogy legugorhassunk az ABC-be egy liter 2.25 dolláros tejért. Ma egy liter tej 3.67 dollárba kerül, és boldogabbak vagyunk, mint valaha, ha 2.50 dolláért tudunk tankolni, és az új autónk csak 32,500 dolláros terhelést jelent a bankszámlánkon. Mindezért főként az infláció felelős.

Persze nem okolható egyedül az infláció az áremelkedésért, és önmagában nem magyarázza azt sem, hogy 1985-ben egy átlagos ház San Franciscoban 140,000 dollárba került, míg ma egy átlagos méretű lakás a városban 1.36 millió dollárt ér! Számtalan oka van annak, hogy bizonyos idő elteltével a költségek ugrásszerűen megnőnek, beleértve a népességnövekedést, a világban zajló eseményeket, az erőforrások csökkenését, egyéb természetes jelenségeket vagy épp a technológia fejlődését.

Olvass tovább…

Báziállomás bérbeadás, mint pénzügyi eszköz

Baziallomas berbeadas mint penzugyi eszkoz

A befektetések világa a részvények és kötvények körül forog. Ahogy a kereslet folyamatosan növekszik a mobilhálózatok és az állandó internetkapcsolat iránt, úgy válik egyre erősebb pénzügyi eszközzé a tornyok és tetőantennák bérbeadása, ezen felül nagyszerű lehetőség arra is, hogy csökkentse a befektetési portfóliójának a kockázatát. A távközlési tornyoknak közel kell lenniük egymáshoz, hogy a felhasználók a hálózatrácsok között is kapcsolatban maradjanak. Több millió bázisállomás van szerte a világban, ami ugyanennyi befektetési lehetőséget jelent. Önt megkereste már valamelyik távközlési szolgáltató, hogy havi bérletidíjért cserébe bázisállomást szeretne létrehozni az Ön ingatlanán? Hajlandó lenne bérleti szerződést kötni ezekkel a feltételekkel?

Az Ön válasza erre a kérdésre határozott igen, vagy még szeretné felmérni a lehetőségeit?
Az Pannon Antenna minden szükséges információt biztosít Önnek, hogy megkönnyítse a döntését.

Olvass tovább…

Mit jelent az 5G, és milyen pozitív hatása lesz az Ön életére?

Mit jelent az 5G es milyen pozitiv hatasa lesz az On eletere

Ön is egyre gyakrabban hall az 5G-ről, mégsem biztos benne, hogy pontosan érti, mit jelent és miért van rá szükségünk? A technológia rendkívül gyorsan változik. Ha Ön nem a digitális kor gyermeke, vagy esetleg az X-generációhoz tartozik, valószínűleg tinédzserként kezdett először mobiltelefont használni, jóval azelőtt, hogy az okostelefonok léteztek volna. Szinte biztos, hogy számos különböző készüléke volt már azóta, és minden egyes új telefon egy új technológiai élményt is jelentett. Ma már alapvető szükségletnek tartjuk a stabil internetkapcsolatot (hogyan is maradnánk életben 0-24 órás internet-hozzáférés nélkül?), és nem csak a mobiltelefonunk vagy a számítógépünk igényel mobil internetkapcsolatot. Nem árulunk el újat azzal, ha kijelentjük, a technológia megkönnyíti az életünket, ugyanakkor talán már Ön is elgondolkodott azon, hogyan képes az 5G még jobbá tenni a mindennapjainkat?

Olvass tovább…

Az előtörlesztésből származó bevétel befektetésének előnyei

Az elotorlesztesbol szarmazo bevetel befektetesenek elonyei

Vételi ajánlatot kapott a bázisállomása bérbeadási jogára? Azon töpreng, vajon okos döntés lenne-e ha elfogadná?

A bázisállomások bérletiszerződései megyéről megyére eltérőek lehetnek, de közös bennük, hogy szinte minden esetben hosszú távon térülnek meg. Élhet azzal a lehetőséggel, hogy a bérleti szerződését, egy jelentős összegért megvásároljuk Öntől. A Pannon Antenna egy előrefizetési konstrukciót ajánl Önnek. Az, hogy mire költi a pénzt az teljes mértékben Önön múlik, a lehetőségek tárháza végtelen.

Olvass tovább…

Távközlési tornyok és tetőantennák hálózatának megosztása

Tavkozlesi tornyok es tetoantennak halozatanak megosztasa

Tudta Ön, hogy mint bázisállomás tulajdonos, több különböző távközlési szolgáltatóval is köthet bérleti szerződést? A hálózatmegosztás előnyös a szolgáltatóknak, mivel csökkenti a felmerülő költségeket, valamint biztosítja, sőt növeli a lefedettséget azokon a területeken, ahol egyre kevesebb a hely a tornyoknak és antennáknak. A szűkös erőforrások optimális felhasználásának köszönhetően, a hálózatmegosztásnak pozitív hatása van a környezetre is.

A bázisállomások hálózata többféleképpen megosztható, de a leggyakoribb formái a következők:

1. Telekmegosztás

A telekmegosztás a hálózatmegosztás legelterjedtebb formája. Ez annyit jelent, hogy két vagy több távközlési szolgáltató osztozik egy adott területen, de mindegyikük külön toronnyal, antennával és szekrénnyel rendelkezik. Az adott területet akár körbe is kerítheti a bérlő cég. Néhány esetben a távközlési szolgáltatók úgy döntenek, hogy megosztják a támogató felszereléseket, mint például az áramellátás és légkondícionálás. A szolgáltatók számára előnyös ez a megoldás, mivel megspórolják azt az időt, amit az új állomás építése venne igénybe, valamint növelik annak az esélyét, hogy elfogadják a beszerzési tervet.

Olvass tovább…

Mikrocellák: A telekommunikációs piac legnagyobb újítása

Pannon Antenna Mikrocellak sm

A vezeték nélküli szolgáltatók rájöttek, hogy a hagyományos nagyméretű adótornyok építése nem mindig a legoptimálisabb megoldás, hiszen nagy költséggel jár a területek bérlése és karbantartása. Így a jövő megoldása a mikrocellás technológia lehet. A kis területet elfoglaló mikrocellákat nem kell olyan magasra telepíteni, mint a hagyományos GSM bázisállomásokat, továbbá lakott területen belül 10 méter, lakott területen kívül pedig 2 kilométer hatósugarú lefedettséget tudnak biztosítani. A mikrocellák egyre jobban elterjednek, mivel megbízhatóan, olcsón és könnyen telepíthető berendezésekkel tudják kezelni a megnövekedett forgalmat.

Méretüket tekintve egy cipősdoboz nagyságához hasonlíthatóak, kicsik és egyszerűen telepíthetőek meglévő lámpaoszlopokra, villany- és telefonpóznákra vagy akár hirdetőtáblákra is. Míg a mikrocellák nagyszerű megoldást jelentenek a nagy adatforgalmú igények kielégítésére, addig veszteséget okozhatnak azon ingatlantulajdonosoknak, akik területüket bérbe adják bázisállomások üzemeltetése céljából. Miközben a mobilszolgáltatók mikrocellákkal bővítik hálózatukat, a hagyományos bázisállomások száma csökkenhet, ezzel jelentős költséget takaríthatnak meg a szolgáltatók számára.

Fontos, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akiknek területén bázisállomás található, megértsék az új technológia megjelenésével járó kockázatokat. A mikrocellás technológia pedig csak egy az új telekommunikációs fejlesztések közül, amelyek hatással lehetnek a jelenlegi hálózatra.

Források:
http://telecoms.com/30591/pros-and-cons-of-small-cells/
http://www.verizonwireless.com/news/article/2013/05/4G-LTE-network-small-cells.html