Ön is egyre gyakrabban hall az 5G-ről, mégsem biztos benne, hogy pontosan érti, mit jelent és miért van rá szükségünk? A technológia rendkívül gyorsan változik. Ha Ön nem a digitális kor gyermeke, vagy esetleg az X-generációhoz tartozik, valószínűleg tinédzserként kezdett először mobiltelefont használni, jóval azelőtt, hogy az okostelefonok léteztek volna. Szinte biztos, hogy számos különböző készüléke volt már azóta, és minden egyes új telefon egy új technológiai élményt is jelentett. Ma már alapvető szükségletnek tartjuk a stabil internetkapcsolatot (hogyan is maradnánk életben 0-24 órás internet-hozzáférés nélkül?), és nem csak a mobiltelefonunk vagy a számítógépünk igényel mobil internetkapcsolatot. Nem árulunk el újat azzal, ha kijelentjük, a technológia megkönnyíti az életünket, ugyanakkor talán már Ön is elgondolkodott azon, hogyan képes az 5G még jobbá tenni a mindennapjainkat? 

Mielőtt belekezdenénk, szeretnénk hangsúlyozni, hogy jelenleg nincs hivatalos definíció a 2018-ban bevezetésre kerülő 5G-re, de létezik sok olyan pont, amelyben a legfontosabb szereplők egyetértenek.

4G kontra 5G

Ha esetleg Ön is kíváncsi rá, a “G” betű a vezeték nélküli hálózat egy-egy generációjára utal. Technikai szempontból tehát a vezeték nélküli technológia az 1G-vel kezdődött. 2G-ről akkor beszélhettünk először, amikor a vállalatok engedélyezték, hogy egyik készülék üzenhessen a másiknak, míg a 3G lehetővé tette, hogy telefonáljunk, szöveges üzeneteket küldjünk és böngésszünk az interneten. A 4G csupán új lendületet adott a 3G-nek, valamint jobb letöltési és feltöltési adottságokkal bír. Ezek után jött az úgynevezett LTE (long term evolution – hosszú távú fejlődés), amely még gyorsabbá tette a 4G-t.

Tehát a generációkat valójában az adatátviteli sebesség alapján különböztetik meg. A sebességen kívül a kódolási folyamatba is beépítettek egy szünetet, amely összeegyeztethetetlenné teszi az adott generációt a korábbiakkal.

Az 5G sokkal nagyobb sebességgel és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi mobilrendszerek, a jelentősen megrövidült várakozási idő miatt pedig jóval gyorsabb betöltési sebességet biztosít a felhasználók számára. A rendszer a már meglévő 4G LTE működési elvén alapul, azonban drámai mértékben felgyorsult sebességgel rendelkezik, és képes kiszolgálni az egyre növekvő számú, interkapcsolatot igénylő eszközök mindegyikét – otthoni készülékektől kezde a hordozható/viselhető technikai eszközökig.

Míg a 4G LTE átviteli sebessége eléri a másodpercenkénti 1GB-ot, az 5G 10GB/másodpercre növeli a letöltési sebességet. Mit jelent ez hétköznapi nyelven? Ahelyett, hogy nagyjából egy órát vegyen igénybe egy HD minőségű film letöltése (amennyiben a körülmények ideálisak, és a jelet semmi sem zavarja), az 5G lehetővé teszi, hogy másodpercek alatt letöltsük a teljes filmet.

Bevezetés

Mivel a 4G-t még nem vezették be mindenhol, az 5G már azelőtt átveheti a vezető szerepet, hogy a korábbi technológia világszerte elterjedt volna.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a 4G szálösszeköttetést igényel, az 5G viszont nem. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatók sokkal egyszerűbben telepíthetik az 5G-s internetet, mint a házak között húzódó száloptikai kábeleket. 5G esetén mindössze a néhány háztömbönként elhelyezett bázisállomásokon kell telepíteni a száloptikát, ahelyett, hogy minden utcát felásnának. Ha ezzel elkészültek, már csak a vezeték nélküli modemet kell átadni a felhasználóknak.

Mi lesz a jelenlegi berendezésekkel?

A vezeték nélküli szolgáltatóknak korszerűsíteni kell az infrastruktúrájukat – beleértve a bázisállomásokat és a mobilhálózati antennákat – ahhoz, hogy alkalmazhassák az 5G technológiát. Még akkor is, ha az 5G technológia teljes körű bevezetése csak néhány év múlva történik meg, egészen biztos, hogy az új technológia miatt a jelenleg működő bázisállomások elavulttá válhatnak, és lecserélhetik őket.

Az 5G nagyon magas frekvencián működik, ami azt jelenti, hogy egymáshoz kifejezetten közel kellene elhelyezni a bázisállomásokat vagy mobilhálózati antennákat (a magasabb frekenciájú jelek nem jutnak el olyan messzire, mint az alacsonyabb frekvenciájúak).

Tehát, miért is van szükségünk 5G-re?

Leginkább azért, hogy lépést tudjunk tartani a mobil internetkapcsolatot igénylő eszközök erőteljesen növekvő számával. Jelenleg kb. 6,4 milliárd készülék rendelkezik internetkapcsolattal világszerte – a nagyobb letöltési és feltöltési sebességgel bíró kapcsolat az út a jövő felé. El tudja képzelni, hogy egyetlen perc alatt letölt hat különböző filmet, miközben egy hetediket néz éppen – egy időben, egy interkapcsolat segítségével? Hamarosan lehetővé válik.