Tudta Ön, hogy mint bázisállomás tulajdonos, több különböző távközlési szolgáltatóval is köthet bérleti szerződést? A hálózatmegosztás előnyös a szolgáltatóknak, mivel csökkenti a felmerülő költségeket, valamint biztosítja, sőt növeli a lefedettséget azokon a területeken, ahol egyre kevesebb a hely a tornyoknak és antennáknak. A szűkös erőforrások optimális felhasználásának köszönhetően, a hálózatmegosztásnak pozitív hatása van a környezetre is.A bázisállomások hálózata többféleképpen megosztható, de a leggyakoribb formái a következők:

1. Telekmegosztás

A telekmegosztás a hálózatmegosztás legelterjedtebb formája. Ez annyit jelent, hogy két vagy több távközlési szolgáltató osztozik egy adott területen, de mindegyikük külön toronnyal, antennával és szekrénnyel rendelkezik. Az adott területet akár körbe is kerítheti a bérlő cég. Néhány esetben a távközlési szolgáltatók úgy döntenek, hogy megosztják a támogató felszereléseket, mint például az áramellátás és légkondícionálás. A szolgáltatók számára előnyös ez a megoldás, mivel megspórolják azt az időt, amit az új állomás építése venne igénybe, valamint növelik annak az esélyét, hogy elfogadják a beszerzési tervet.

 

2. Bázisállomás megosztása

A bázisállomás megosztása azt jelent, hogy a szolgáltatók ugyanazon a tornyon, antenna szerkezeten, vagy tetőantennán osztoznak. Ebben az esetben a távközlési szolgáltatók kialakítják a saját hozzáférési infrastruktúrájukat, viszont a torony szerkezetet közösen használják. Általában, ezeket a bázisállomásokat meg kell erősíteni, hogy elbírják a rákerülő antennákat. Ezesetben is megoszthatják a támogató felszereléseket, viszont a szolgáltatók hálózati lefedettsége továbbra is teljesen elkülönül egymástól. Ezzel a megosztási módszerrel a toronyépítés költségének a nagyrészét megspórolják.

3. Hálózati roaming

Ahhoz, hogy a hálózati roaming létrejöhessen, kötnie kell a két távközlési szolgáltatónak egy roaming megállapodást. Bár nincs megosztva semmilyen infrastruktúrális beruházás, mégis megosztásnak tekithető a hálózati roaming, mivel az egyik szolgáltató előfizetőjének a forgalma a másik cég hálózatán keresztül zajlik. Amikor a megállapodás lejár, vagy újratárgyalják az adott hálózat tulajdonosával, vagy egy újat kötnek.

4. Rádió hozzáférési hálózat megosztása

Ez a legátfogóbb típusa a megosztásnak, mivel minden berendezés hozzáférését tartalmazza, az antennáktól és tornyoktól, a rádió és backhaul berendezésekig. Összefogást erdményez a szolgáltatók között, mivel ez egy hatékony módja annak, hogy növeljék a lefedettségüket. Annak érdekében, hogy ez az egyezség előnyös legyen mindkét cég számára fontos, hogy ne csak ugyanazt az eszközt használják de a teljsítmény is megegyezzen.

5. Főhálózat megosztás

Amennyiben egy távközlési szolgáltató rendelkezik a főhálózatán kihasználatlan kapacitással, dönthet úgy, hogy megosztja ezt egy olyan szolgáltatóval, aki idő vagy erőforrás hiányában nem épít saját hálózatot. Ez gyakran úgy valósul meg, hogy az adott szolgáltató, egy másik cégtől bérli a főhálózatot. A szolgáltatók arra törekednek, hogy megosszák a főhálózatot azzal a céllal, hogy csökkentsék a költségeket.

Az infrastruktúra megosztási megállapodás országonként eltérő lehet, továbbá függ attól, hogy mennyire “érett” az adott piac. Például, a telekmegosztás és a roaming népszerűbbek azokon a helyeken, ahol a hálózatfejlesztés nincs olyan magas szinten. A szolgáltatók nagy mértékben csökkenthetik a költségeiket azáltal, hogy egyesítik az erőiket.

Az APWireless tudatosan törekszik arra, hogy annyi távközlési szolgáltatóval osszon meg egy adott bázisállomást, amennyivel csak lehetséges. Az alapos piackutatásunknak köszönhetően segíthetünk Önnek, hogy újabb szolgáltatók béreljék az ingatlanán található bázisállomást, valamint biztosíthatjuk, hogy kihasználjuk, a benne rejlő teljes potenciált. Azt szeretnénk elérni hogy felismerje, pénzügyileg milyen előnyöket jelenthet Önnek egy hosszútávú üzleti kapcsolat cégünkkel.